Ingin Mahir Percakapan Bahasa Inggris? Fokus pada 5 Tenses Ini

5 Tenses Andalan Ini Bikin Kamu Mahir Percakapan Bahasa Inggris

EnglishCoo – Menguasai percakapan bahasa Inggris bukan mimpi lagi. Kamu hanya perlu belajar 5 tenses ini dulu kemudian praktek dan lihat hasil yang menakjubkan.

Apa kamu masih berurusan dengan 16 tenses? Duuuh…ruwet! Ternyata nggak usah seribet itu lho untuk bisa menaklukkan bahasa Inggris, terutama bagi kamu yang ingin mahir percakapan atau dialog dengan cepat. Kamu nggak perlu ngapalin semua rumus yang ada. Bisa gilaaaaa…

Yang terpenting adalah pahami semua aturan dan penggunaan pola kalimat bahasa Inggris. Ah, sama saja dong. Eiits, tunggu dulu. Ada kabar baik di sini bagi kamu yang ingin lancar bicara alias speaking. Kamu nggak perlu bergulat dengan semua pola kalimat yang ada. Mending fokus pada pola kalimat sering digunakan dalam percakapan sehari-hari saja.

Yup, ternyata nggak semua pola kalimat digunakan dalam dialog sehari-hari. Jika kamu ingin mahir berbahasa Inggris dengan cepat dan dalam waktu yang singkat, kamu perlu lakukan Smart Learning. Fokus pada kebutuhanmu saja. Nah, ini dia 5 tenses andalan yang wajib kamu kuasai agar keterampilan berbicara (speaking) makin maknyus.

 

1. SIMPLE PRESENT: Ini yang paling sering digunakan dalam percakapan bahasa Inggris

Dalam percakapan bahasa Inggris, Simple Present adalah yang paling sering digunakan

Sering mendengar kalimat-kalimat di bawah ini?

A : How are you today?
B : I am fine.
A : Where are you from?
B : I am from Brazil.
A : Do you like this country?
B : Yes, I do. I love visiting here. The people are so kind and friendly.

Sederet kalimat di atas adalah contoh kalimat Simple Present yang sering digunakan dalam percakapan. Utamanya, saat seorang lokal (seperti kita-kita ini) sedang memulai dialog dengan bule atau turis asing.

Kamu juga perlu tahu: 7 Cara Ampuh Memulai Percakapan dalam Bahasa Inggris dengan Turis

Saat pertama kali berkenalan dengan seseorang, kalimat ini juga sering digunakan. Pertanyaan-pertanyaan Simple Present bisa kita gunakan untuk mengorek informasi lebih lanjut tentang orang yang kita ajak ngobrol. Misalnya:

  • Where do you live?
  • Do you like surfing?
  • Does your brother like surfing?
  • Are you married?
  • Is your friend Brazilian too?

Untuk tahu lebih lanjut dan lebih detail tentang Simple Present, akan dibahas dalam postingan berikutnya, ditunggu ya. Jika dibahas di sini semua, bisa-bisa jadi kepanjangan. Intinya, Simple Present adalah pola kalimat pertama yang perlu kamu kuasai agar bisa memulai percakapan bahasa Inggris dengan baik.

 

2. PRESENT CONTINUOUS: Jika ditanya hal yang sedang kamu lakukan, jawab pakai kalimat denga pola ini

Gunakan Present Continuous untuk menyatakan hal yang sedang dilakukan saat berdialog dalam bahasa Inggris

Ingin tahu apa yang sedang dilakukan oleh seseorang? Gimana ya nanya dalam bahasa Inggris?

Yap, WHAT ARE YOU DOING?

Nah, ini contoh kalimat Present Continuous. Kalimat ini sering banget digunakan dalam percakapan sehari-hari. Mengapa? Jenis kalimat ini berhubungan erat dengan hal yang sedang terjadi sekarang.

Jawabannya bisa beragam seperti:

  • I am watching a movie.
  • I am looking for my notebook.
  • I am doing nothing, just sitting down and dreaming.

Selain pertanyaan di atas, kalimat Present Continuous bisa juga digunakan untuk menanyakan hal lain yang berhubungan dengan hal yang sedang dilakukan. Ribet ya? Langsung ke contoh aja deh!

  • Are they checking my instagram?
  • Is she cooking my favourite food?
  • What are you thinking of?
  • Where are they going?
  • Why is he learning Spanish?

Jika kamu benar-benar memperhatikan kalimat Present Continuous di atas dengan baik, tentu kamu bisa melihat kata kerja yang digunakan. Yep, VERB-ing yang di level lebih tinggi disebut dengan istilah Present Participle. Jadi, pelajari Present Continuous untuk bisa lancar berkomunikasi menggunakan bahasa Inggris.

Kalimat Present Tense sebenarnya sederhana banget koq. Yuk bongkar 7 Rahasia Tersembunyi dari Kesederhanaan Kalimat Present Tense yang Bikin Kamu Makin Paham

 

3. PRESENT PERFECT: Dalam percakapan bahasa Inggris, fokus pada hal yang sudah kamu lakukan

Present Perfect digunakan untuk menceritakan hal yang sudah dilakukan

Ketemu kawan lama (bule) dan pengen ngajak dia makan siang. Gimana caranya nanya dia udah makan siang ato belum ya?

  • Have you had your lunch?

Nah, kamu bisa menggunakan kalimat Present Perfect untuk menanyakan atau menyatakan hal yang sudah dilakukan. Eits, ini bukan berarti sudah dilakukan dalam waktu lampau ya. Tapi, Present Perfect ini berarti sudah dilakukan dan masih berhubungan dengan masa sekarang.

Masih perlu contoh lagi? Nih ada banyak contoh kalimat Present Perfect yang biasa digunakan dalam percakapan sehari-hari.

  • Have you been in Indonesia before?
  • Has your mother travelled to Indonesia too?
  • Have you got your driving licence?
  • What have you done to her?
  • Where has she been since last year?

Trus, jawaban dari pertanyan-pertanyaan tersebut gimana ya? Coba kita simak di bawah ini, yuk!

  • I haven’t been here before.
  • She has travelled to Indonesia many times.
  • I have had my driving licence.

Untuk pertanyaan selanjutnya, coba dipikirin ya gimana kira-kira jawabannya. Intinya, kamu perlu belajar HAS/HAVE agar bisa mahir berbahasa Inggris menggunakan Present Perfect.

 

4. SIMPLE PAST: berorientasi pada masa lalu

Berbicara dengan Simple Past untuk mengungkap masa lampau

Nah, kalau 3 tenses sebelumnya masuk ke kategori PRESENT, yang ini adalah Simple PAST. Kalimat Simple Past sering banget digunakan dalam percakapan sehari-hari, terutama saat menyatakan masa lampau. Liburan yang telah berlalu, masa-masa sekolah sebelumnya, pengalaman menyenangkan dan menyedihkan, serta hal-hal yang terkait masa lampau biasanya menjadi topik yang sering dipilih saat membuat percakapan bahasa Inggris.

Contohnya nih ya:

A : How was your last holiday?
B : It was really fun.
A : Were you and your family happy?
B : My family and I were really happy.
A : Where did you go?
B : We went to Surabaya.
A : Did you take many pictures?
B : I took many pictures during my holiday.

Pertanyaan-pertanyaan tersebut adalah contoh kalimat Simple Past yang biasanya digunakan untuk bertanya tentang liburan yang telah berlalu. Dalam kalimat Simple Past ini kamu perlu paham kapan menggunakan WAS/WERE dan VERB2 (kata kerja bentuk lampau).

Kamu juga bisa paham kalimat Past Tense dengan membaca 8 Tips Dahsyat Memahami Kalimat Past Tense dengan Mudah

 

5. SIMPLE FUTURE: mengungkap rencana masa depan dalam percakapan bahasa Inggris

Dalam percakapan bahasa Inggris, kamu menggunakan Simple Future untuk bercerita tentang masa mendatang

Tenses andalan yang terakhir agar mahir berdialog adalah Simple Future. Masih ingat dengan Future? Itu lho tentang masa depan atau masa mendatang. Saat berbicara tentang rencana yang akan dilakukan, Simple Future menjadi pilihan utama. Coba kita lihat contohnya seperti apa.

A : Where will you go after school?
B : I’ll go to my granny’s house.
A : Why will you visit her?
B : My family and I will celebrate Granny’s birthday.

Kalimat Simple Future menggunakan modal WILL/SHALL. Selain kedua modal tersebut, ada juga yang menggunakan BE GOING TO atau diperpendek menjadi BE GONNA.

Contoh:

  • I’m gonna visit my friend.
  • She is going to buy a new novel.
  • They’re gonna go with me.

Untuk modal WILL, kamu bisa gunakan subyek apapun (They, We, I, You). Sedangkan untuk penggunaan  BE GOING TO, kamu harus memperhatikan subyek apa yang tepat untuk masing-masing IS/AM/ARE.

Pengen tahu lebih lanjut tentang kalimat Future Tense? Temukan 5 Fakta Menarik tentang Kalimat Future Tense yang Membuatmu Makin Paham

***

Nah, bagi kamu yang baru belajar atau pemula, segera tinggalkan kata NGGAK MUNGKIN ya! Kamu harus percaya bahwa kamu bisa mahir percakapan bahasa Inggris dengan cepat. Lakukan SMART Learning ini, di mana kamu tahu apa yang kamu butuhkan dan apa yang harus diutamakan. Kalo nggak tahu? Ya cari tahu! Pasti ada hasil jika kamu berusaha. Keep calm and do it!

About Made Ari

I am a blogger who likes to share everything about English. Sharing with millions people in Indonesia is my goal to create this blog. Feel free to discuss something with me and like our EnglishCoo FB page so we can keep in touch. Thank you for visiting EnglishCoo and Have a good day!

20 thoughts on “Ingin Mahir Percakapan Bahasa Inggris? Fokus pada 5 Tenses Ini

  1. Hi, Miss! (how do you do? or how are you?) I’m Amilia, you can call me Mily. Firstly, i really glad to find this article because i was confused about 16 tenses that i have to learning but you just answered it. For your info, i never learning english, never join any courses but i like reading english ebook (graded reader), chatting with foreign people, watching video, from now on, i can’t speak english fluently. i can writing (online chatting) but when i want to speaking directly, not easy for me to speaking fastly, it’s like “telmi, lemot” etc hehe, sometimes i’m shy face to face to speaking english with foreign people. Do you have any suggest to fluent and confident to speaking english without thinking slowly (“telmi”), miss? thank you, have a good day!

    1. Hi Mily,
      I am good. Hope you are well there. Thank you for reading EnglishCoo articles and leaving a comment here. Yes, as what I have shared in this article, you need to focus on 5 tenses firstly. After that, continue other tenses. Well, when I read your comment at a glance, I understand it all. The reason why most people afraid of speaking English is the fear of having mistakes, especially grammar. You need to control your fear. Just speak like you write. You may need this article: 10 Kesalahan Fatal saat Ngobrol dengan Bule pakai Bahasa Inggris. Moreover, I have written many articles about tips on how to improve your speaking skill. Explore them here: TIPS BELAJARA BAHASA INGGRIS.
      Good luck!

  2. This is great articles, teach me how to speaking with other people cause I’m so confused, basically I have a bad english of course,lol difficult,but I will learn english.
    Really appreciate it. Have you a nice day!

    1. Hi Finan,
      Thank you for your appreciation.
      Hey, your English is good because you have practiced it by leaving an English comment here. It will not be difficult when you practice it regularly. Keep it up!

  3. Hi miss, thanks you so much, that all your articles are so great.
    I’ve been learning english for 10 months, I can reading, writing, listening but I still can’t speak english fluently, I’ve been studying at a english course since february, I paid expensive for that course, I’m watching movies without subtitles but I still can’t speak to. what’s wrong? the bad news is I’m going to taking IELTS test at the end of this month for a job. I’m scared that I will make my brother be upset.

    1. Hi Abdullah Azam,
      Thank you for reading articles of EnglishCoo and leaving a comment here.
      An expensive English course doesn’t guarantee that you can speak English well unless you have lots of speaking practices.

      Watching movies, listening to audios, reading many English books are good activities to enrich your vocabularies, but they don’t really help to improve your speaking skill. You need to speak English! Practice speaking. That will surely help you.

      Hopefully this article is beneficial for you: 5 Kunci Speaking Bahasa Inggris, Sangat Mudah Prakteknya.

      Good luck!

  4. Hi, Made Ari
    Thanks for your a good articles, This article very useful for me.
    I am very happy to know you, I am a teacher too.
    I teach physics in senior high school.
    I feel not confident when speak in english. I learned english since junior high school until now but I don’t speak fluently. My greatest difficulty is listening, suddenly become deaf when listening people speak in english, lol..
    Maybe.. you can give me advice

    1. Hi, Yuliana Rahayu
      You are welcome. Thank you for stopping by and leaving a comment here. I really appreciate it.
      I think your writing is good. One good point is that you have known your difficulty, which is listening. So, practice listening English audios or videos.
      Good luck! 😉

    1. Hi Anah,
      Thank you for stopping by.
      Do not think about the difficult part, let’s take a look at the easy one first.
      And you work at a country where most people speak English so you can practice with people there.
      Just take action first.
      Good luck!

  5. Hai Ms. Made Ari..
    Thank you so much for sharing this articles. This articles really help many people who want to can speak english.. But i can’t to speak engslih well like you.. But i will try do my best. Pray for me… And i will pray for you too.. I hope God Always protect you everywhere you are., and Always give happines by God.

    Correct me if my words wrong..
    Thank Ms. Made for everthing Your kindness will be repaid by god..
    Dont stop being a good person. Dont stop sharing your knowledge.
    Thanks Made.
    Have a good day..

    1. Hi Fatimah Patria,
      Thank you for stopping by and I really appreciate your positive comment here.
      Yup, I wish you success and happiness in your life too.
      Here are some little corrections of your writing:
      “This articles really help many people who want to be able to speak English.. But I can’t speak English well like you.. I will try to do my best.”

      Good luck!

  6. HI miss, I’m Agus, and I’m from Jakarta. Thank you so much for your articles. It’s simple n easy to learn. You know I am so exacted about learning in English especially for speaking. I now I m not very well butn I want to learn day by day and hopefully you can teach me n improve all things about english. Please reply an contact me. Thank you 🙂 ASAP

    1. Hi, Agus
      You are welcome and thank you for your comment. You grammar is great! The structure of your sentences is well organized.

      I am happy to help you and other readers too. But I need to manage my time very well. I will figure out how to help you and other EnglishCoo readers improve English skills, especially speaking. Currently I can help you by sharing my knowledge through this blog.

      Have a good day!

  7. I was born in Surabaya, i’ve been here since 2008. Everywhere is a good place, that means also Lampung is good for me, but some places are get floods during this rainy season. Then could you tell me where arebyou from? And what do you do? Isit possible to change this conversation into whatsapp?

    Please correct my wrong sentences. Than you. 🙂

    1. Hi, Rangga
      So, you are a kind of “Anak Rantuan”, aren’t you?
      Yes, I agree with you. Every place has its own beauty and uniqueness. And I just googled about flood in Lampung and read the online news about it. Hopefully it’s getting better soon.

      I was born in Bali and I am a teacher. Yup, many learners ask about WA but I can’t manage it these current days, probably in the future.

      A few correction of your comment:
      “Some places are get floods during this rainy season” (To Be (Are) and Verb 1 (Get) cannot be used together)
      Suggestion: “But there are floods in some places during rainy season.”
      Have a good day!

    2. Yes I am.
      I visited Bali 4 years ago while my friend offered me a job. But unfortunately i only lasted less than a year there. Marlboro, there was i am. Are you near it??

      Okay, never mind if you can’t give your number as i know it’s your privacy.

      And wow! I’ve just got the right person who could teach me a proper English!

      Thanks for your correction, and please dont get bored to correct my structure!

    3. Oh, I’m not near it, just live in a small town in Bali.
      Actually you can learn from anyone ’cause “Everyone is a teacher; everywhere is a classroom; everything is a lesson.”
      Sure, I love to help people and also learn from them. No worries!

  8. Thanks for your good articles! I love this article as i am an English learner. I learned English autodidactly, reading literatures, asking friends and i try to make a friendship through FB with European and American which both are use English as first language. And then, i have you here right now, my English teacher! Once again, many thanks for your good articles.
    Rangga-Lampung

    1. Hi, Rangga
      How’s Lampung?
      Thank you very much, you have visited EnglishCoo and written such a beautiful comment here. I can feel your high motivation to learn English. Your efforts are very impressive! Keep it up and do it consistently. I’m sure you will get a great result from your consistent efforts. As the quote I believe “Always do your best. What you plant now, you will harvest later.”
      Have a great journey of learning English!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.