Ingin Mahir Percakapan Bahasa Inggris? Fokus pada 5 Tenses Ini

5 Tenses Andalan Ini Bikin Kamu Mahir Percakapan Bahasa Inggris

EnglishCoo – Mahir percakapan bahasa Inggris bukan mimpi lagi. Kamu hanya perlu belajar 5 tenses ini dulu kemudian praktek dan lihat hasil menakjubkan.

Apa kamu masih berurusan dengan 16 tenses? Duuuh… ruwet! Ternyata nggak usah seribet itu lho untuk bisa menguasai Bahasa Inggris, terutama bagi yang ingin mahir percakapan Bahasa Inggris dengan cepat. Kamu nggak perlu ngapalin semua rumus tenses. Bisa gilaaaaa…

Hal terpenting adalah pahami semua aturan dan penggunaan pola kalimat bahasa Inggris. Ah, sama saja dong. Eiits, tunggu dulu. Ada kabar baik di sini bagi kamu yang ingin mahir serta lancar bicara alias Speaking. Nggak perlu bergulat dengan semua pola kalimat dalam Bahasa Inggris. Mending fokus pada tenses paling sering digunakan agar bisa menguasai percakapan Bahasa Inggris sehari-hari.

Yup, ternyata nggak semua tenses digunakan dalam dialog sehari-hari. Jika kamu ingin mahir percakapan Bahasa Inggris dengan cepat dan dalam waktu singkat, lakukan Smart Learning. Fokus pada kebutuhanmu saja. Nah, ini dia 5 tenses andalan dan wajib dikuasai agar dapat mahir percakapan Bahasa Inggris serta keterampilan berbicara (Speaking) makin maknyus.

 

1. SIMPLE PRESENT: Pola ini paling sering digunakan, jadi pelajari ya supaya mahir percakapan Bahasa Inggris

Dalam percakapan bahasa Inggris, Simple Present adalah pola paling sering digunakan

Sering mendengar atau melakukan percakapan di bawah ini?

Ana : How are you today? (Apa kabar Anda?)
Brian : I am fine. (Saya baik-baik saja.)
Ana : Where are you from? (Anda berasal dari mana?)
Brian : I am from Brazil. (Saya dari Brazil.)
Ana : Do you like this country? (Apakah Anda menyukai negara ini?)
Brian : Yes, I do. I love visiting here. The people are so kind and friendly. (Ya, saya menyukainya. Saya senang berkunjung ke sini. Orang-orangnya sangat baik dan ramah.)

Sederet kalimat di atas adalah contoh kalimat Simple Present paling sering digunakan dalam percakapan. Utamanya, saat seorang lokal (seperti kita-kita ini) sedang memulai percakapan dengan bule atau turis asing.

Kamu juga perlu membaca artikel-artikel ini:

Saat pertama kali berkenalan dengan seseorang, kalimat ini juga sering digunakan. Pertanyaan-pertanyaan Simple Present bisa kita gunakan untuk mengorek informasi lebih lanjut tentang orang yang kita ajak ngobrol. Supaya semakin mahir, yuk simak contohnya:

  • Where do you live? (Anda tinggal di mana?)
  • Do you like surfing? (Apakah kamu suka berselancar?)
  • Does your elder brother like surfing? (Apakah kakak laki-laki Anda suka berselancar?)
  • Are you married? (Apakah Anda sudah menikah?)
  • Is your friend Brazilian too? (Apakah teman Anda seorang dari Brasil juga?)

Untuk tahu lebih lanjut dan lebih detail tentang Simple Present, akan dibahas dalam postingan berikutnya, ditunggu ya. Jika dibahas di sini semua, bisa-bisa jadi kepanjangan. Intinya, Simple Present adalah pola kalimat pertama dan perlu dipelajari agar bisa mahir percakapan Bahasa Inggris dengan baik.

Untuk memahami makna kosakata dengan baik, pelajari kata-kata yang sering membingungkan berikut: Confusing Words dalam Bahasa Inggris Penting Kamu Tahu.

 

2. PRESENT CONTINUOUS: Jika dalam percakapan Bahasa Inggris ada pertanyaan hal yang sedang dilakukan, jawab pakai pola ini

Gunakan Present Continuous untuk menyatakan hal yang sedang dilakukan agar mahir percakapan bahasa Inggris

Ingin tahu apa yang sedang dilakukan oleh seseorang? Gimana ya nanya dalam bahasa Inggris?

WHAT ARE YOU/THEY/WE DOING? (Apa yang sedang kamu/mereka/kita lakukan?)
WHAT IS SHE/HE DOING? (Apa yang sedang ia kerjakan?)
WHAT AM I DOING? (Apa yang sedang aku lakukan?)

Nah, itu dia contoh kalimat Present Continuous. Kalimat ini sering banget digunakan dalam percakapan sehari-hari. Mengapa? Jenis pola ini berhubungan erat dengan hal yang sedang terjadi sekarang. Apakah kamu sudah mahir menggunakan pola ini?

Bagaimana dengan jawaban dari pertanyaan-pertanyaan di atas? Jawabannya bisa beragam seperti:

  • I am watching a movie. (Saya sedang menonton film.)
  • I am looking for my notebook. (Saya sedang mencari buku catatan saya.)
  • I am doing nothing, just sitting down and dreaming. (Saya tak sedang melakukan apapun, hanya duduk dan mengkhayal.)
  • She is washing the clothes. (Ia sedang mencuci baju.)
  • He is doing a Science project. (Dia sedang mengerjakan tugas Sains.)
  • They are writing an article about Kartini. (Mereka sedang menulis artikel tentang Kartini.)
  • We are making cookies. (Kami sedang membuat cookies.)

Selain pertanyaan serta jawaban di atas, kalimat Present Continuous bisa juga digunakan untuk menanyakan hal lain berhubungan dengan kegiatan yang sedang dilakukan. Jika ingin mahir, pelajari dengan baik contoh ini deh!

  • Are they checking my instagram? (Apakah mereka memeriksa instagramku?)
  • Is she cooking my favourite food? (Apakah ia sedang memasak makanan kesukaanku?)
  • What are you thinking of? (Apa yang sedang Anda pikirkan?)
  • Where are they going? (Ke mana mereka pergi?)
  • Why is he learning Spanish? (Mengapa ia belajar bahasa Spanyol?)

Jika benar-benar memperhatikan kalimat Present Continuous di atas dengan baik, tentu kamu bisa melihat penggunaan kata kerja. Yep, VERB-ing pada level Bahasa Inggris lebih tinggi disebut dengan istilah Present Participle.

Selain Verb-ing, perhatikan juga penggunaan To Be (Is, Am, Are) sesuai Subyek. Seperti I AM, She/He/It IS, They/We/You ARE. Pelajari Present Continuous untuk bisa mahir berkomunikasi dan menguasai percakapan Bahasa Inggris sehari-hari.

Kalimat Present Tense sebenarnya sederhana banget koq. Yuk bongkar 7 Rahasia Tersembunyi dari Kesederhanaan Kalimat Present Tense Bikin Kamu Makin Paham & Mahir.

 

3. PRESENT PERFECT: Agar mahir percakapan Bahasa Inggris, fokus pada hal yang sudah dilakukan

Mahir percakapan Bahasa Inggris dengan belajar Present Perfect untuk menceritakan hal yang sudah dilakukan

Ketemu kawan lama (bule) dan pengen ngajak dia makan siang. Gimana caranya nanya dia udah makan siang ato belum ya?

  • Have you had your lunch? (Apakah kamu sudah makan siang?)

Nah, kamu bisa menggunakan kalimat Present Perfect untuk menanyakan atau menyatakan hal yang sudah dilakukan. Eits, ini bukan berarti sudah dilakukan dalam waktu lampau ya. Present Perfect ini berarti sudah dilakukan dan masih berhubungan dengan masa sekarang.

Masih perlu contoh lagi? Nih ada banyak contoh kalimat Present Perfect biasa digunakan dalam percakapan Bahasa Inggris sehari-hari. Setelah membaca ini semoga semakin mahir ya!

  • Have you been in Indonesia before? (Apakah Anda pernah ke Indonesia?)
  • Has your mother traveled to Indonesia too? (Apakah ibumu juga pernah pergi ke Indonesia?)
  • Have you got your driving licence? (Apakah kau sudah memiliki SIM?)
  • What have you done to her? (Apa yang sudah kau lakukan padanya?)
  • Where has she been since last year? (Ke mana saja kau pergi sejak tahun lalu?)

Trus, jawaban dari pertanyan-pertanyaan tersebut gimana ya? Coba kita simak di bawah ini, yuk!

  • I haven’t been here before. (Saya belum pernah ke sini.)
  • She has traveled to Indonesia many times. (Ia sudah pernah ke Indonesia beberapa kali.)
  • I have had my driving licence. (Saya sudah punya SIM.)

Untuk pertanyaan selanjutnya, coba dipikirin ya gimana kira-kira jawabannya. Intinya, kamu perlu belajar HAS/HAVE agar bisa mahir percakapan dalam Bahasa Inggris dan membuat kalimat menggunakan pola Present Perfect.

Apakah kamu pelajar atau karyawan sedang mencari cara memperkenalkan diri dalam Bahasa Inggris? Atau mengungkapkan kecewa dalam Bahasa Inggris? Jangan lewatkan artikel berikut:

 

4. SIMPLE PAST: berorientasi pada masa lalu dapat membantumu mahir percakapan Bahasa Inggris

Menguasai percakapan Bahasa Inggris & belajar Simple Past untuk mengungkap masa lampau

Nah, kalau 3 tenses sebelumnya masuk ke kategori PRESENT, berikut ini adalah Simple PAST. Kalimat Simple Past sering banget digunakan dalam percakapan sehari-hari, terutama saat menyatakan masa lampau. Liburan yang telah berlalu, masa-masa sekolah sebelumnya, pengalaman menyenangkan dan menyedihkan, serta hal-hal terkait masa lampau biasanya menjadi topik paling sering dipilih saat membuat percakapan bahasa Inggris.

Agar mahir percakapan, kita harus membaca contoh penggunaan Simple Past seperti berikut.

Anggi : How was your last holiday, Brisia? (Bagaimana liburanmu, Brisia?)
Brisia : It was really fun. (Sangat menyenangkan.)
Anggi : Were you and your family happy? (Apakah kamu dan keluargamu senang?)
Brisia : My family and I were really happy. (Keluarga dan aku merasa sangat senang.)
Anggi : Where did you go? (Ke mana kalian pergi?)
Brisia : We went to Surabaya. (Kami pergi ke Surabaya.)
Anggi : Did you take many pictures? (Apakah kamu mengambil banyak foto?)
Brisia : Yes absolutely. I took many pictures during my holiday. (Ya tentu saja. Saya mengambil banyak foto selama liburan.)

Pertanyaan-pertanyaan tersebut adalah contoh kalimat Simple Past biasa digunakan untuk bertanya tentang liburan yang telah berlalu. Dalam kalimat Simple Past ini kamu perlu paham kapan menggunakan WAS/WERE dan VERB2 (kata kerja bentuk lampau). Setelah paham, kamu akan mahir menggunakannya dalam percakapan.

Kamu juga bisa paham kalimat Past Tense dengan membaca 8 Tips Dahsyat Memahami Kalimat Past Tense dengan Mudah.

 

5. SIMPLE FUTURE: mengungkap rencana masa depan supaya mahir percakapan Bahasa Inggris

Agar mahir percakapan bahasa Inggris, pelajari Simple Future untuk bercerita tentang masa mendatang

Tenses andalan terakhir agar mahir percakapan Bahasa Inggris adalah Simple Future. Masih ingat dengan Future? Itu lho tentang masa depan atau masa mendatang. Saat berbicara tentang rencana yang akan dilakukan, Simple Future menjadi pilihan utama. Coba kita lihat contohnya seperti apa.

Azza : Where will you go after school? (Kau akan ke mana sepulang sekolah?)
Bonal : I’ll go to my granny’s house. (Aku akan pergi ke rumah nenek.)
Azza : Why will you visit her? (Mengapa kau akan pergi ke sana?)
Bonal : My family and I will celebrate Granny’s birthday. (Keluargaku dan aku akan merayakan ulang tahun nenek.)

Pengen tahu lebih lanjut tentang kalimat Future Tense? Temukan 5 Fakta Menarik tentang Kalimat Future Tense Membuatmu Makin Paham & Mahir.

Kalimat Simple Future menggunakan modal WILL/SHALL. Selain kedua modal tersebut, ada juga yang menggunakan BE GOING TO atau diperpendek menjadi BE GONNA. Apakah ada yang sudah mahir menggunakan Be Going To?

Contoh:

  • She is going to buy a new novel. (Ia akan membeli sebuah novel.)
  • He is going to go to his friend’s house. (Ia akan pergi ke rumah temannya.)
  • I am going to read a book. (Saya akan membaca buku.)
  • They are going to study together. (Mereka akan belajar bersama.)
  • We are going to be the winners. (Kita akan jadi pemenang.)
  • I’m gonna visit my friend. (Saya kan mengunjungi teman saya.)
  • They’re gonna go with me. (Mereka akan pergi denganku.)

Untuk modal WILL, kamu bisa gunakan subyek apapun (They, We, I, You). Sedangkan untuk penggunaan  BE GOING TO, kamu harus memperhatikan subyek apa yang tepat untuk masing-masing IS/AM/ARE.

Yuk belajar tenses dari contoh kalimat dan dialog Bahasa Inggris. Pilih tenses yang ingin kamu kuasai:

***

Nah, bagi kamu yang baru belajar atau pemula, segera tinggalkan kata NGGAK MUNGKIN ya! Kamu harus percaya bahwa kamu bisa mahir percakapan Bahasa Inggris dengan cepat. Lakukan SMART Learning ini, di mana kamu tahu apa yang dibutuhkan dan apa yang harus diutamakan. Kalo nggak tahu? Ya cari tahu! Pasti ada hasil jika tetap berusaha. Keep calm and do it!

About Deari

I am a blogger who likes to share everything about English. Sharing with millions people in Indonesia is my goal to create this blog. Feel free to discuss something with me and like our EnglishCoo FB page so we can keep in touch. Thank you for visiting EnglishCoo and Have a good day!

33 thoughts on “Ingin Mahir Percakapan Bahasa Inggris? Fokus pada 5 Tenses Ini

  1. Hi ms.Deari.
    Tonight is first time for me have a friend from amerika, and i got that from social media. Ahhh tau dah aku bingung mau bicara apa, i hope you can help me miss😫😫

  2. Hi miss? How are you? I always confused about grammar in english. I try to learn and remember the tenses but it is difficult. Since i found your blog here, I am glad to know that the most important tenses to learn are those 5 tenses.
    I am sorry if I made mistaken in this sentences because I am the beginner

    1. Hai Rahmanisa,
      I feel great! Really happy that you have read this article. Thank you for the comment, really appreciate it. Your English is good. Keep it up!

  3. Wow very nice articles, thanks for this ! I have no words to say , just because this articles so open my mind about the difficulty of english learning to be easier. Keep it on sister !

    1. Hi Dewi,
      Thank you very much for your positive comment. I really appreciate it. Hopefully EnglishCoo will be beneficial for more people. Good luck to you!

  4. saya sangat senang sekali dengan artikel ini,Mb Deari, sy seorang ibu tp juga PNS bolehkah sy kenalan lebih dekat, pengin belajar bahasa inggris lebih mudah, bolehkan minta no kontaknya mb Deari

    1. Halo Mbak Maria Rosa,
      Saat ini saya bisa membantu dengan berbagi materi bahasa Inggris lewat blog EnglishCoo. Terimakasih sudah berkunjung dan menulis komentar. Semoga sukses ya Mbak.

    2. Halo Mbak Maria Rosa,
      Saat ini saya bisa membantu dengan berbagi materi bahasa Inggris lewat blog EnglishCoo. Terimakasih sudah berkunjung dan menulis komentar. Semoga sukses ya Mbak.

  5. Hi, Miss! (how do you do? or how are you?) I’m Amilia, you can call me Mily. Firstly, i really glad to find this article because i was confused about 16 tenses that i have to learning but you just answered it. For your info, i never learning english, never join any courses but i like reading english ebook (graded reader), chatting with foreign people, watching video, from now on, i can’t speak english fluently. i can writing (online chatting) but when i want to speaking directly, not easy for me to speaking fastly, it’s like “telmi, lemot” etc hehe, sometimes i’m shy face to face to speaking english with foreign people. Do you have any suggest to fluent and confident to speaking english without thinking slowly (“telmi”), miss? thank you, have a good day!

    1. Hi Mily,
      I am good. Hope you are well there. Thank you for reading EnglishCoo articles and leaving a comment here. Yes, as what I have shared in this article, you need to focus on 5 tenses firstly. After that, continue other tenses. Well, when I read your comment at a glance, I understand it all. The reason why most people afraid of speaking English is the fear of having mistakes, especially grammar. You need to control your fear. Just speak like you write. You may need this article: 10 Kesalahan Fatal saat Ngobrol dengan Bule pakai Bahasa Inggris. Moreover, I have written many articles about tips on how to improve your speaking skill. Explore them here: TIPS BELAJARA BAHASA INGGRIS.
      Good luck!

  6. This is great articles, teach me how to speaking with other people cause I’m so confused, basically I have a bad english of course,lol difficult,but I will learn english.
    Really appreciate it. Have you a nice day!

    1. Hi Finan,
      Thank you for your appreciation.
      Hey, your English is good because you have practiced it by leaving an English comment here. It will not be difficult when you practice it regularly. Keep it up!

  7. Hi miss, thanks you so much, that all your articles are so great.
    I’ve been learning english for 10 months, I can reading, writing, listening but I still can’t speak english fluently, I’ve been studying at a english course since february, I paid expensive for that course, I’m watching movies without subtitles but I still can’t speak to. what’s wrong? the bad news is I’m going to taking IELTS test at the end of this month for a job. I’m scared that I will make my brother be upset.

    1. Hi Abdullah Azam,
      Thank you for reading articles of EnglishCoo and leaving a comment here.
      An expensive English course doesn’t guarantee that you can speak English well unless you have lots of speaking practices.

      Watching movies, listening to audios, reading many English books are good activities to enrich your vocabularies, but they don’t really help to improve your speaking skill. You need to speak English! Practice speaking. That will surely help you.

      Hopefully this article is beneficial for you: 5 Kunci Speaking Bahasa Inggris, Sangat Mudah Prakteknya.

      Good luck!

  8. Hi, Deari
    Thanks for your a good articles, This article very useful for me.
    I am very happy to know you, I am a teacher too.
    I teach physics in senior high school.
    I feel not confident when speak in english. I learned english since junior high school until now but I don’t speak fluently. My greatest difficulty is listening, suddenly become deaf when listening people speak in english, lol..
    Maybe.. you can give me advice

    1. Hi, Yuliana Rahayu
      You are welcome. Thank you for stopping by and leaving a comment here. I really appreciate it.
      I think your writing is good. One good point is that you have known your difficulty, which is listening. So, practice listening English audios or videos.
      Good luck! 😉

    1. Hi Anah,
      Thank you for stopping by.
      Do not think about the difficult part, let’s take a look at the easy one first.
      And you work at a country where most people speak English so you can practice with people there.
      Just take action first.
      Good luck!

  9. Hai Ms. Deari..
    Thank you so much for sharing this articles. This articles really help many people who want to can speak english.. But i can’t to speak engslih well like you.. But i will try do my best. Pray for me… And i will pray for you too.. I hope God Always protect you everywhere you are., and Always give happines by God.

    Correct me if my words wrong..
    Thank Ms. Deari for everthing Your kindness will be repaid by god..
    Dont stop being a good person. Dont stop sharing your knowledge.
    Thanks Deari.
    Have a good day..

    1. Hi Fatimah Patria,
      Thank you for stopping by and I really appreciate your positive comment here.
      Yup, I wish you success and happiness in your life too.
      Here are some little corrections of your writing:
      “This articles really help many people who want to be able to speak English.. But I can’t speak English well like you.. I will try to do my best.”

      Good luck!

  10. HI miss, I’m Agus, and I’m from Jakarta. Thank you so much for your articles. It’s simple n easy to learn. You know I am so exacted about learning in English especially for speaking. I now I m not very well butn I want to learn day by day and hopefully you can teach me n improve all things about english. Please reply an contact me. Thank you 🙂 ASAP

    1. Hi, Agus
      You are welcome and thank you for your comment. You grammar is great! The structure of your sentences is well organized.

      I am happy to help you and other readers too. But I need to manage my time very well. I will figure out how to help you and other EnglishCoo readers improve English skills, especially speaking. Currently I can help you by sharing my knowledge through this blog.

      Have a good day!

  11. I was born in Surabaya, i’ve been here since 2008. Everywhere is a good place, that means also Lampung is good for me, but some places are get floods during this rainy season. Then could you tell me where arebyou from? And what do you do? Isit possible to change this conversation into whatsapp?

    Please correct my wrong sentences. Than you. 🙂

    1. Hi, Rangga
      So, you are a kind of “Anak Rantuan”, aren’t you?
      Yes, I agree with you. Every place has its own beauty and uniqueness. And I just googled about flood in Lampung and read the online news about it. Hopefully it’s getting better soon.

      I was born in Bali and I am a teacher. Yup, many learners ask about WA but I can’t manage it these current days, probably in the future.

      A few correction of your comment:
      “Some places are get floods during this rainy season” (To Be (Are) and Verb 1 (Get) cannot be used together)
      Suggestion: “But there are floods in some places during rainy season.”
      Have a good day!

    2. Yes I am.
      I visited Bali 4 years ago while my friend offered me a job. But unfortunately i only lasted less than a year there. Marlboro, there was i am. Are you near it??

      Okay, never mind if you can’t give your number as i know it’s your privacy.

      And wow! I’ve just got the right person who could teach me a proper English!

      Thanks for your correction, and please dont get bored to correct my structure!

    3. Oh, I’m not near it, just live in a small town in Bali.
      Actually you can learn from anyone ’cause “Everyone is a teacher; everywhere is a classroom; everything is a lesson.”
      Sure, I love to help people and also learn from them. No worries!

  12. Thanks for your good articles! I love this article as i am an English learner. I learned English autodidactly, reading literatures, asking friends and i try to make a friendship through FB with European and American which both are use English as first language. And then, i have you here right now, my English teacher! Once again, many thanks for your good articles.
    Rangga-Lampung

    1. Hi, Rangga
      How’s Lampung?
      Thank you very much, you have visited EnglishCoo and written such a beautiful comment here. I can feel your high motivation to learn English. Your efforts are very impressive! Keep it up and do it consistently. I’m sure you will get a great result from your consistent efforts. As the quote I believe “Always do your best. What you plant now, you will harvest later.”
      Have a great journey of learning English!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.